Delta Dunarii

Delta Dunării este una dintre marile comori ale acestui pământ. Nu este o "Baltă din fundul curții României". Este un motiv de mândrie națională, de conștiința faptului că avem pe teritoriul românesc un patrimoniu mondial UNESCO. Nu putem scoate din tabloul heraldic național Delta Dunării, așa cum nu putem ignora Dobrogea cu Tomisul, Capidava, Adamclisi și poetul Ovidiu și cu cele peste 40 situri istorice ale sale.

Delta Dunării între deltele lumii

La capătul celor 2860 km pe care-i parcurge de la izvoare (Donaueschigen - Munții Pădurea Neagră din Germania) până la Marea Neagră (anticul Pontus Euxinus), Dunărea construiește, de mai bine de 16.000 de ani una dintre cele mai frumoase delte din Europa și chiar din lume. Chiar dacă este a treia din Europa și abia a 22-a de pe Terra, prin bogăția peisagistică și prin fauna în care păsările ocupă un prim loc, Delta Dunării prezintă un interes cu totul deosebit din punct de vedere științific, turistic și chiar economic.

Suprafața propriu-zisă a Deltei Dunării este de 4.455 kmp din care cea mai mare parte se găsește pe teritoriul României, adică 3.510 kmp (84%). Suprafața fostului golf Halmyris, pe care s-a grefat complexul lacustru Razim-Sinoie este de 1015 kmp (din care lacurile ocupă 863kmp). Împreună, cele două unități geografice totalizează 5.470 kmp.